Jag skrev här 8 februari om Jack Riggs analyser av dödlighetsmönster för olika s.k. gompertzianska sjukdomar, som definieras av att dödligheten ökar exponentiellt med stigande ålder, åtminstone i vissa åldersgrupper. Bland dessa skiljer han mellan en grupp (a), som inkluderar kranskärlssjukdom och slaganfall, där dödlighetsökningen med åldern påverkas relativt litet av förändringar i miljöns gynnsamhet för överlevnad, och den exponentiella ökningen aldrig bryts, och en grupp (b), som inkluderar många cancerformer och neurologiska sjukdomar, där dödlighetsökningen snabbt tilltar i en mer gynnsam miljö och dödligheten ofta ökar snabbt inom vissa åldersintervall, fast ökningen senare planar ut. Riggs har dragit slutsatsen att begränsade delar av befolkningen är mottaglig för (b)-sjukdomar som följer det mönstret, och att de då dör undan i snabbare takt än resten av befolkningen, samtidigt som praktiskt taget alla är mottagliga för kranskärlssjukdom och slaganfall. I en miljö som är mer gynnsam för överlevnad, kommer dödligheten i (a) att minska i alla åldrar, medan dödligheten i (b) minskar i låga åldrar men ökar i höga: dödligheten tenderar mot en skärningspunkt, som för (b)-sjukdomar hamnar inom ramen för mänsklig livslängd: (a)-sjukdomarna har teoretiska skärningspunkter med extremt hög dödlighet utanför normal mänsklig livslängd, och får då generellt hög dödlighet under ogynnsamma förhållanden.
Kanske kan Blagosklonnys mekanism vara relevant för detta? I ett primitivt samhälle skulle individer med anlag för att utveckla en (b)-sjukdom, som ALS, antingen ha låg mTOR-aktivitet och sannolikt dö av infektioner eller svält innan medelåldern, eller ha hög mTOR-aktivitet och då åldras snabbt generellt och relativt snart hamna i ett tillstånd där påfrestningar som annars skulle ha utlöst ALS i stället troligare leder till död genom en (a)-sjukdom som slaganfall (där tillgången till vård som ökar överlevnadschanserna dessutom är liten i ett sådant samhälle). Resultatet blir att ALS får litet inflytande över dödligheten. I en gynnsammare miljö får vi fler med låg mTOR-aktivitet i högre åldrar, och (b)-sjukdomar, där motståndskraften avtar relativt snabbt bland de mottagliga, får då en konkurrensmässig fördel.
Lungcancer och emfysem är andra (b)-sjukdomar Riggs analyserat. Ökningen av insjuknande och dödlighet i lungcancer/KOL bland kvinnor i Sverige har diskuterats mycket, och det vanliga är att skylla på rökningen. Men andelen rökare har inte ökat i någon åldersgrupp bland kvinnor sedan tidigt 90-tal(2) (och tidigare ökning bland medelålders och äldre var nog främst betingad av antalet i de aktuella kohorterna som varit rökare sedan relativt unga år: det är tveksamt om man kan hänvisa till att 65-åriga kvinnor idag varit exponerade längre tid än 65-åriga kvinnor 1990), och utsattheten för passiv rökning torde också ha minskat. I stället kanske det handlar om att lungcancer/KOL får mindre konkurrens av andra sjukdomar genom att yngre kohorter av rökare bevarar sin allmänna vitalitet längre, och andra faktorer, som behandlingar och livsstilsfaktorer, ytterligare motverkar dödligheten i (a)-sjukdomar. Det innebär att fler utvecklar och dör av lungcancer/KOL, i varje fall så länge inte rökningen minskar väsentligt, som bland män och yngre kvinnor.
(1) Blagosklonny M., Why human lifespan is rapidly increasing: solving ”longevity riddle” with ”revealed-slow-aging” hypothesis, Aging 2010, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20404395
(2) Tabell HA12, Röker dagligen, SCB, http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____49525.aspx
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar