måndag 19 april 2010

Här sitter jag

Jag sitter hemma i Uppsala, men för några dagar sedan trodde jag att jag nu, i skrivande stund, skulle befinna mig i Holland, och att jag i morgon skulle hålla föredrag och kommentera ett föredrag av en holländsk filosof på detta filosofievenemang. Men hela konferensen har blivit uppskjuten på obestämd tid, till följd av flygstoppet, då en stor del av de filosofer som skulle ha deltagit inte kommer från Holland. Jag har inte flugit sedan jag var till Grekland på semesterresa 1997, och när jag skall flyga inträffar detta.

I samband med tågproblemen för ett par månader sedan, som inte drabbade mig personligen, gjorde jag reflektionen att det här är precis sådana saker många väntat sig att influensapandemin skulle orsaka, men inte har orsakat. Jag är inte någon expert på vare sig tåg- eller flygstörningar, men de förutfattade meningar jag haft kanske är representativa för stora delar av den svenska allmänheten. Tågstopp under kallt vinterväder i Sverige har jag varit med om tidigare, och jag kanske hade gissat rätt på orsaken om jag någon gång under hösten kunnat se tågstopp i februari i en kristallkula. Men om jag för bara någon månad sedan fått veta att det skulle bli allvarliga flygstörningar (utan att ha fått reda på något om hur samhällsfunktioner i övrigt skulle vara påverkade) runtom i Europa i mitten av april, skulle jag i alla fall ha varit mer benägen att gissa på en aggressiv andra pandemivåg än på ett vulkanutbrott som orsak.

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ja, inte var det väl många som kunde tro att en vulkan skulle orsaka så stora problem i stora delar av Europa! I morse hörde jag någon på TV som sa att det naturligtvis var bra att vara förutseende när man planerade resor, men att knappast någon kunde förväntas planera för ett vulkanutbrott.

Karl sa...

Nej, experter måste väl ha varit medvetna om en generell risk för den här typen av händelser, men inte heller de kunde väl förutsäga att det skulle inträffa vid just det här tillfället.